خانواده درمانی؟!
خانواده درمانی چیست؟
خانواده درمانی، نوعی روان درمانی است که خانواده ها یا افراد یک خانواده را کمک می کند تا شیوه ی تعامل اعضای خانواده با یکدیگر را فهمیده، بهبود بخشد و تعارضات را حل کنند. خانواده درمانی، معمولاً توسط درمانگرانی که به عنوان مشاوران زناشویی و خانواده درمانگر شناخته می شوند، در دسترس قرار گرفته است. این درمانگران مانند سایر درمانگران، همان خدمت بهداشت روانی را ارائه می دهند، فقط با تمرکزی متفاوت: روابط خانوادگی.
چه قدر طول می کشد؟
خانواده درمانی، اغلب دوره ی کوتاهی است. شما معمولاً یک جلسه در هفته حاضر می شوید و معمولاً سه تا پنج ماه طول می کشد. اگر چه در تعدادی از موارد ممکن است خانواده ها به درمان فشرده تری نیاز داشته باشند.
چه کسی می تواند از خانواده درمانی بهره ببرد؟
معمولاً هر کسی که می خواهد وضعیتی ناآرام را بهبود ببخشد، می تواند از خانواده درمانی بهره ببرد.
خانواده درمانی به درمان چه مسائلی کمک می کند؟
- مشکلات زناشویی
- طلاق
- آزار جسمی و خشونت فیزیکی
- آزار هیجانی یا خشونت
- مشکلات والدینی
- غم وغصه، فقدان و شکست های عشقی، عاطفی و ارتباطی
- مشکلات اقتصادی و شغلی
- مشکلات تحصیلی و سازگاری
- مشکلات مزمن سلامتی مانند: آسم یا سرطان
- اختلالات خوردن مانند: بی اشتهایی عصبی یا پر خوری عصبی
- اختلالات افسردگی و ...
خانواده درمانی و سایر درمانها
- خانواده درمانی می تواند به انواع سایر درمان ها افزوده شود: به ویژه در مورد آن دسته از اختلالات ذهنی که درمان عمیق تری را می طلبد.
- خانواده درمانی نباید جانشین سایر درمانهای ضروری تلقی شود. به عنوان مثال، اگر یکی از اعضای خانواده اسکیزوفرن باشد، خانواده درمانی می تواند به اعضای خانواده برای سازگار شدن کمک کند، اما فردی که اسکیزوفرن است باید برنامه ی درمانی فردی خود را که مثلاً : دارویی و احتمالاً بستری شدن در بیمارستان است، ادامه دهد.
کاربرد های خانواده درمانی
- در تعدادی موارد خانواده درمانی می تواند به دستور سیستم قانونی باشد. برای مثال: نوجوانانی که قانون را برهم می زنند، ممکن است دستور مراجعه به خانواده درمانی را دریافت کنند که البته بر سپری کردن زمان در زندان ترجیح دارد.
- اگر والدین خشن یا فحاش وارد خانواده درمانی شوند، به زندان نیاز ندارند.
- ممکن است زوج های در شرف طلاق به حضور در خانواده درمانی نیاز داشته باشند.
خانواده درمانی چه کار می کند؟
خانواده درمانی معمولاً کل اعضای خانواده را باهم در جلسات درمانی وارد می کند. با این وجود، اعضای خانواده می توانند یک خانواده درمانگر را به صورت فردی هم ببینند. خانواده درمانی می تواند هیچ یک از اعضای خانواده را شامل نشود و با کسانی مانند: معلمان مدرسه، سایر ارائه کنندگان مراقبت بهداشتی یا نمایندگان موسسات خدمات اجتماعی وارد گفتگو شود.
نتایج حاصل از شرکت در جلسات خانواده درمانی
- شما و خانواده تان، میزان توانایی خانواده ی خود را در خصوص حل مشکلات و بیان افکارو هیجانات، ارزیابی خواهید کرد.
- نقش های خانوادگی، قوانین و الگوهای رفتار را بررسی می کنید تا موضوعی را که به تعارض کمک می کند، بیابید.
- خانواده درمانی می تواند کمک کند تا شما توانمندی های خانواده تان را بشناسید. نقاط قوتی مانند: مراقبت از دیگری و نقاط ضعفی مثل: ناتوانی برای اعتماد بر دیگری، برای مثال: گفته می شود پسر بزرگ شما افسردگی دارد. خانواده تان ممکن است ریشه های افسردگی او را یا چگونگی ارائه بهترین کمک را نداند. اگر چه شما نگران سلامتی پسرتان هستید، اما چنان تعارضات ریشه دار خانوادگی دارید که گفتگوها نهایتاً به سوی مشاجرات فوران می کند. شما با احساسات صدمه دیده تنها هستید، تصمیمات نادرست می گیرید و اختلالات بیشتر رشد می کند.
- خانواده درمانی می تواند شما را کمک کند محل دقیق مساله ی خاصی که شما را نگران کرده است، مشخص کرده و ارزیابی کنید که چگونه خانواده ی شما می تواند آن را کنترل کند.
- راهنمایی به عهده ی درمانگر شماست. شما راه های جدیدی برای تعامل و غلبه بر مشکلات قدیمی خواهید آموخت. شما اهداف فردی و خانوادگی تنظیم خواهید کرد و بر روی شیوه هایی به منظور دستیابی به آنها کار خواهید نمود. در پایان، پسر شما می تواند در مقابله با افسردگی خود، بهتر تجهیز شود، شما نیازهای اورا بهتر خواهید فهمید و امید است شما، همسر و پسرتان همگی در طول زمان بهتر شوید.
چه طور یک خانواده درمانگر انتخاب کنید؟
خانواده درمانگران مانند سایر رواندرمانگران، متخصصان مجاز بهداشت روانی هستند. اگر چه در کشورهای مختلف، جواز و یا صلاحیت های مختلفی، درخواست می شود، اما بیشترین آموزش پیشرفته شامل: یک درجه ی کارشناسی ارشد یا دکتری، فارغ التحصیلی در رشته ی ازدواج و خانواده درمانی در دوره ی کارشناسی ارشد یا دکترا و آموزش تحت نظارت سایر کارشناسان مد نظر است.
مجوز خانواده درمانی در ایران
بسیاری از مشاوران زناشوئی و خانواده درمانگران می کوشند علاوه بر مدارک دانشگاهی دکترا در مشاوره خانواده، مدرک سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و سازمان بهزیستی که در ازدواج و خانواده درمانی معیارهای شایستگی ویژه ای را تعیین می کند، به دست آورند.
بیشتر خانواده درمانگران در دفتر خصوصی کار می کنند. آنها هم چنین ممکن است در کلینیک ها، مراکز بهداشت وروان، بیمارستان ها و موسسات دولتی کار کنند.
چه طور خانواده درمانگری را بیابید که برای شما مناسب باشد؟
به همان شیوه ای که یک روانپزشک، روانشناس یا سایر درمانگران را پیدا می کنید.
چه سوالاتی از خانواده درمانگرتان باید بپرسید؟
- زمینه ی تحصیلی وآموزشی شما چیست؟
- آیا مدرک دانشگاهی دارید؟ آیا مدرک دولتی دارید؟
- تجربه شما با نوع مشکل من چیست؟
- حق ویزیت شما چقدر است؟
- آیا خدمت شما تحت پوشش بیمه قرار می گیرد؟
- دفتر کارتان کجاست و چند ساعت کار می کنید؟
- هر جلسه چه قدر طول می کشد؟
- آیا اغلب جلسات برنامه ریزی شده است؟
- انتظار می رود من به چند جلسه نیاز داشته باشم؟
- سیاست شما در خصوص جلساتی که لغو می شود چیست؟
- چگونه می توانم در مواقع ضروری با شما تماس داشته باشم؟